ICK - logo emio greco | pieter c. scholten
Het International Choreographic Arts Centre (ICKamsterdam) is een platform voor de hedendaagse dans onder artistieke leiding van Emio Greco en Pieter C. Scholten
PRODUCTIES / EMIO GRECO | PIETER C. SCHOLTEN
Holland Festival 2012

Addio alla Fine - afscheid van einde, de nieuwe locatievoorstelling van Emio Greco | PC is een samenwerking van Emio Greco | PC en het Holland Festival. Klik hier voor de laatste kaarten voor de voorstelling.

CHOREOGRAFEN

Emio Greco en Pieter C. Scholten werken sinds 1995 samen in hun gemeenschappelijke zoektocht naar nieuwe dansvormen. Emio Greco (IT) volgde zijn dansopleiding aan het Centre de Danse International Rosella Hightower in Cannes en begon zijn danscarriere bij het Ballet Antibes Cote d’Azur. Van 1993 tot 1996 danste Greco in het werk van beeldend kunstenaar en regisseur Jan Fabre en van 1996 tot 1998 werkte hij aan verschillende producties samen met de Japanse choreograaf Saburo Teshigawara. Pieter C. Scholten (NL) studeerde drama en regisseerde aanvankelijk theatervoorstellingen over historische personages zoals Oscar Wilde, Yukio Mishima en Pier Paolo Pasolini. Hij werkte met verschillende choreografen als dansdramaturg. In 1995 ontwikkelde hij de Dance Instants, korte ‘work-in-progress’ projecten voor choreografen en dansers. Voor beide kunstenaars is de zoektocht naar een nieuwe dramaturgie van het lichaam een belangrijke drijfveer.

Emio Greco en Pieter C. Scholten creëerden in 1996 hun eerste gezamenlijke werk; de solo Bianco, dat het eerste deel werd van de trilogie Fra Cervello e Movimento. In datzelfde jaar schreven zij een manifest dat ingaat op 7 dansprincipes en hun invloed op het lichaam en de toeschouwer. Eveneens in 1996 richtten ze het dansgezelschap Emio Greco | Pieter C. Scholten op.

Na de internationaal succesvolle dansproducties die Emio Greco en Pieter C. Scholten tussen 1996 en 2001 maakten, verlegden zij met hun dansgezelschap hun grenzen naar opera, muziek en film. Op voorspraak van het Edinburgh International Festival regisseerden zij twee opera’s; Orfeo ed Euridice en The Assassin Tree. In samenwerking met Toneelgroep Amsterdam kwam de voorstelling Teorema tot stand. In 2004 volgde een doorlopend dansmuziekproject met de Zwitserse componist Hanspeter Kyburz, Double Points: +. Deze interdisciplinaire uitstappen leidden tot de productie van het drieluik dat geïnspireerd is op Dante’s La Divina Commedia. In 2006 ging het eerste deel, de inmiddels gelauwerde dansvoorstelling HELL, in première. In 2008 volgde het tweede deel [purgatorio] in het Holland Festival. In 2010 ging het derde deel you PARA | DISO in premiere en in 2011 creërden zij 'the best of the Dante Cycle', La Commedia. In 2012 zijn zij terug gegaan naar de pure dans waarmee zij ooit hun samenwerking begonnen, met hun locatieproject Addio alla Fine. Deze vond plaats tijdens het Holland Festival op 16 juni in Amsterdam.

Vanaf het begin streven Emio Greco, Pieter C. Scholten en hun dansers ernaar meer te zijn dan alleen een dansgroep; het gezelschap staat voor een bredere stellingname over het bewustzijn van het lichaam. In 2009 heeft deze ambitie geleid tot de oprichting van het International Choreographic Arts Centre (ICKamsterdam) waaraan zij, samen met managing director Benien van Berkel, leiding geven. ICKamsterdam is sinds 2012 ook het stadsgezelschap dans van Amsterdam.

Emio Greco en Pieter C. Scholten, directeuren van het Stadsgezelschap Dans ICKamsterdam, zijn in februari 2014 door de Franse minister van Cultuur Aurélie Filippetti benoemd tot artistieke directie van het Ballet National de Marseille. Het door Greco en Scholten voorgestelde plan voor de toekomst van het Ballet National de Marseille beoogt een intensieve samenwerking tussen beide instellingen op lokaal niveau in Amsterdam en Marseille, waarbij zowel de opbouw van een innovatief hedendaags Europees ballet als grensoverschrijdende talentontwikkeling hand in hand gaan. ICKamsterdam en Ballet National de Marseille blijven daarnaast twee onafhankelijke instellingen met behoud van hun missies op eigen bodem.

share
16 juni premiere Addio alla Fine
Op 16 juni beleeft de unieke lokatievoorstelling Addio alla Fine van Emio Greco en Pieter C Scholten haar wereldpremière tijdens het Holland Festival in Amsterdam. Waar de mens in tijden van crisis…
La Commedia op Lowlands
'Dante's la Divina Commedia’ gelezen? Dan lach je straks misschien net wat harder en begrijpender dan je ongeletterde medebezoeker, die niettemin ook heel veel plezier gaat beleven aan deze hoogtep…
AGENDA PRODUCTIES
updown
20 MEI
L'Étranger
Théâtre de l'Olivier
Istres [FR]
23 MEI
L'Étranger
Théâtre National de Nice
Nice [FR]
24 MEI
L'Étranger
Théâtre National de Nice
Nice [FR]