PROJECT REPLAY
Interactieve Dansgame
Een interactieve danservaring met rollenspel waarin beide domeinen, Pre-choreografische elementen en game design-methodologie worden gebruikt om het kader te ontwerpen waarbinnen A.I. opereert om unieke richtlijnen te creëren voor performers. Elke performer heeft een rol en krijgt coaching via zijn koptelefoon verbonden met zijn smarthphone om zichzelf en anderen te belichamen, te interageren en relaties te creëren. De focus ligt op het aspect van herspeelbaarheid voor zowel de deelnemers/dansers als het publiek om zo een unieke ervaring te creëren voor elke performance.
Over Replay Project: Rôles de Danse
Choreograaf Dereck Cayla werkt samen met digitale kunstenaars en gameontwikkelaars Xavier Boissarie en Tomek Jarolin van ORBE collective. Samen ontwikkelen ze onder de paraplu van REPLAY een interactief dansspel genaamd 'Rôles de Danse' dat in seizoen 2024-2025 in première is gegaan.
In het dansspel 'Rôles de Danse' worden de spelers en het publiek door een kunstmatige intelligentie in de fysieke belichaming van een rol geleid. Publiek en spelers moeten samen raden welke rollen ze belichamen of bekijken.
Abstract
Rôles de danse is een speelse verbonden danservaring waarbij elke deelnemer een van de ongeveer vijftien rollen belichaamt. De speler wordt gecoacht door een AI, die hem helpt in zijn rol te kruipen en zijn doel te bereiken, al dan niet in strijd met de doelstellingen van andere spelers/dansers.
Een evenement bestaat uit een reeks spelsessies die worden bijgewoond door een publiek. Deelnemers zijn afwisselend toeschouwer en speler. Terwijl de spelers opgaan in de collectieve voorstelling, proberen toeschouwers te raden welke speler welke rol belichaamt als onderdeel van een reeks uitdagingen.
Elke speelsessie begint met een korte warming-up van 5 minuten, waarna elke deelnemer een doel krijgt dat bij zijn rol hoort. Tijdens de 10 minuten durende spelfase genereren dansinteracties verschillende choreografische situaties, terwijl toeschouwers proberen te raden welke rol de spelers spelen. Aan het einde van de sessie wordt de identiteit van elke speler aan alle deelnemers onthuld.
Choreografisch Corpus
In Rôles de danse belichaamt elke deelnemer een van de ongeveer vijftien rollen uit het pre-choreografische repertoire van het gezelschap ICK, onder leiding van Pieter C. Scholten en Emio Greco. Dit repertoire documenteert nauwgezet de intentionaliteit van beweging en belichaming langs verschillende assen. Elke rol dompelt de speler onder in een specifieke fysieke en cognitieve toestand en bereidt hem voor op het nastreven van zijn doel binnen het choreografische spel.
Toegankelijkheid
De ervaring is ontworpen voor een rijke diversiteit aan deelnemers en biedt de belofte van unieke ontmoetingen in elke sessie. Elke speler wordt tijdens de reis begeleid door een begeleidende stem die zijn moedertaal spreekt. Gaandeweg ontstaat er een dialoog - een dynamisch samenspel tussen de stem en het lichaam van de deelnemer. Deze vloeiende uitwisseling wordt georkestreerd door de AI, die zijn begeleiding in realtime verfijnt en zich zorgvuldig aanpast aan de fysieke en zintuiglijke mogelijkheden, het ervaringsniveau en het gedrag van de speler. Dit zorgt ervoor dat de instructies zowel betekenisvol als resonerend blijven.
Context van de voorstelling
Tijdens een voorstelling vinden er meerdere danssessies plaats (minstens twee). Elke sessie duurt 15 minuten, inclusief de opwarmfase. Voorstellingen kunnen op verschillende locaties plaatsvinden: galerijen, podia, openbare ruimtes, etc.
Elke speler is uitgerust met een mobiel apparaat en een koptelefoon, waarmee ze door AI gegenereerde instructies kunnen ontvangen en informatie over hun gedrag of interacties met anderen kunnen doorgeven. Een geluidsinstallatie zendt muziek uit georkestreerd door een van de rollen, de DJ, terwijl een lichtinstallatie wordt geregisseerd door een andere rol, de Magiër.
Replay is een Europees project gefinancierd door Creative Europe en mogelijk gemaakt door de partners <ORBE> (Frankrijk), COMUNE DI BASSANO DEL GRAPPA (Italië), HOLONIC SYSTEMS OY (Finland) en ICK DANS AMSTERDAM (Nederland).