LET’S TALK ABOUT DANCE

Binnenstebuiten

Let's talk about dance is een onderzoek naar dans. Niet alleen naar dans

op een podium, maar naar dans zoals die fysiek ervaren wordt door dansers, choreografen, lichtmensen, het publiek en de onderzoeker zelf. Uitgangspunt is dat de ervaring van dans, ook voor het publiek, een fysieke activiteit is.

Onderzoeksinitiator Bram Vreeswijk raakte na zijn studie culturele antropologie geïnteresseerd in dans. Hij volgde diverse danstrainingen en ontdekte hoe waardevol hij de gesprekken van dansers en choreografen in studio's vond. Want die gesprekken gaan niet alleen over bewegingen of techniek, maar over het hele terrein van de fysieke ervaring, en daarmee over de manier waarop je met jezelf, anderen en de wereld omgaat.

Met Let's talk about dance haalt Vreeswijk deze gesprekken uit de studio. Hij organiseert ontmoetingen tussen dansers, choreografen en theaterpubliek. En nodigt daar diverse experts bij uit: psychologen, vechtsporters, maar ook blinden, of ex-gedetineerden die jaren in een kleine ruimte hebben doorgebracht.

Motivations for Movement is een serie interviews van Bram Vreeswijk met voormalige ICK-dansers Victor Callens en Sawami Fukuoka. De interviews gaan over hun motivaties als danser en over een aantal essentiële aspecten van bewegingsmateriaal van Emio Greco en Pieter C. Scholten. Na de gesprekken met Callens en Fukuoka schreef Vreeswijk een essay waarin hij het werk van Greco en Scholten vergelijkt met de ideeën van psycholoog Peter Levine over trauma-healing.

Klik hier voor het essay en voor video's van de interviews met Callens en Fukuoka.

lees meer

1/2