accéder au contenu

DAG 1 - THE ARTISTS ARE PRESENT #2

ULTRA, Nicola Galli 
Datum: 13 December 2023, 20:00u & 21:30u (Frascati 2) 
Duur: 50 minuten

Voor ons, de ondergrond. 

Een donkere, aardse holte die onderdak biedt aan een onzichtbaar, nijver ecosysteem van organismen die zich bezighouden met het complexe proces van voortdurende verbinding, uitwisseling en transformatie van materie. 
De creatie ULTRA biedt een blik op een verborgen wereld en brengt een transformatief proces aan het licht dat wordt belichaamd door twee elektrische lichamen, inwoners op doorreis en bewaarders van een archief van kennis.  
ULTRA moedigt ons aan om onszelf voor te stellen als ultra-mensen, verenigd in een momentum van collectieve besmetting, om de herstellende kracht van relaties tussen dingen te erkennen en een evenwichtige (re-)organisatie van de wereld waar te nemen. 

___

11 3 8 7, TREVOGA  
Datum: 13 December 2023, 20:00u & 21:30u (Frascati 3) 
Duur: 35 minuten 

Een verontrustende reality-tv-show, een vervreemde droom na goedkope melatonine, of gewoon een omgevallen speelgoeddoos op een middelklasse woonkamervloer.  

“We raakten verstrikt in een amusante tegenstrijdigheid -- opgespannen tussen de luxueuze beloften van de media die onze champagne-escapisme overspoelen en een grimmig gebrek aan slagkracht dat gepaard gaat met het gereduceerd worden tot productie-eenheden in geabstraheerde lopende banden. Van gerichte advertenties tot op maat gemaakte inhoud tot journaals, vlogs en streamingabonnementen, wij zagen onszelf hectisch door portalen ter grootte van een scherm springen. Geïsoleerde toeschouwers, opgesloten in onze ontevreden productieve specialisaties, nippen we aan beelden van betere levensstijlen op zoek naar een kortstondige ontsnapping aan de sleur van alledag. Als een hond die zijn eigen staart achtervolgt. Een feedback lus die met elke herhaling meer ijlend wordt. Hoe vermoeider we worden, hoe meer we onze ogen uitkijken in de hoop op bevrijding.


- “It was perfectly sexy, imbued with desire and addiction, teeny shorts and selfies; and perfectly haunting, with death stares and un unexcepted spitting out of bloody tongues.”
Rebecca Douglass, Springback Magazine.  
 
- “Collectief Trevoga bewijst dat je wel degelijk intrigerend theater kunt maken over kunstmatig leven.”
Fritz de Jong, Het Parool.  

11 3 8 7 is bekroond met de Best of Fringe Awards 2023.

 

__

Lezing 'Dance of Urgency' - Bogomir Doringer
Datum: 13 December 2023, 20:40u (Frascati 3) 
Duur: 30 minuten  

In deze lezing zal ICK's Associate Artist Bogomir Doringer spreken over zijn project I Dance Alone. Het project observeert dansvloeren vanuit een ‘bird’s eye view’, of wat vroeger het goddelijk perspectief werd genoemd. Menigten worden geanalyseerd als microscopische monsters. Het inzoomen op dansgebaren en anonieme dansende lichamen heeft uitgebreide kennis en inzicht opgeleverd in de clubcultuur en de transformatie ervan in tijden van sociaal-politieke veranderingen. Alsof dansende mensenmassa's als wolken zijn die veranderende weersomstandigheden aankondigen of tijden van verschuivingen en urgenties aanvoelen die eraan zitten te komen.  

In Doringer’s werk beweegt hij zich tussen het kijken naar dansende mensenmassa's, een vorm van politiek protest, en het opsporen van de versterkende krachten die dans heeft voor iedereen die durft te bewegen. Het cureren van symposia en tentoonstellingen werd een actieve methodologie in zijn werk. Het leverde hem de term "dance of urgency" op, een dans die opkomt in tijden van persoonlijke en collectieve crisis, en zo'n dans heeft als doel individuen en groepen te bekrachtigen. De presentatie wordt ondersteund door verschillende videoarchieven en visuele voorbeelden. Het belangrijkste deel van dans en de fascinatie ervoor is het niet-weten, het bewegen erin of ernaartoe. 

__

Gheresh Midam, Roshanak Morrowatian 
Datum: 13 December 2023, 22:15u (Frascati 3) 
Duur: 7 minuten 

Het dansende vrouwenlichaam als vorm van verzet. Geïnspireerd door een scène uit de film Gheysar, waarin actrice Sharzad krachtig en meeslepend danst voor een overwegend mannelijk publiek, neemt Roshanak deze bewegingen onder de loep en onderzoekt de subtiele manieren waarop het lichaam de kracht heeft om macht te herwinnen in ruimtes van ongelijkheid. 

__

Robin Nimanong 
Pop-up performances (Theater Café)

Robin Nimanong brengt een kleurrijk programma in het Café van Frascati. Laat je verrassen door deze spannende pop up performances! Op woensdag nodigt Robin dragartiest Rex Collins uit, die een performance met elementen als live painting and sculpturing zal laten zien. Donderdagavond wordt het Frascati Café omgetoverd tot een ‘runway.’ Het ballroom-huis House of Mugler zal je introduceren aan deze sprankelende gemeenschap! Vrijdagavond zal Robin fragmenten uit de voorstelling Cyborg DNA laten zien, waarin technologie en lichaam samenkomen.   

__

Christian Guerematchi  
Pop-up performances (Theater Café)  

Christian Guerematchi toont fragmenten uit zijn voorstelling FUNK.

FUNK is hoe lichamen samen bewegen, hoe ze zich laten horen en hoe ze zich met elkaar verbinden. De groove van de muziekstroming funk, wordt een metafoor voor fysiek gedrag, een doorgegevencultuur van klank, dans en de geur van het lichaam in beweging. Hiermee is FUNK een kosmische ervaring die de vibraties van het heden, verleden en de toekomst bij elkaar brengt.  
 
De muzikale filosofie van Sun Ra, afgedrukt in deze voorstelling, spreekt de ‘ancestrale’ vrouwelijke energie aan waaruit wij als mens zijn geboren en die ons kan genezen. Een energie die het zwarte lichaam bevrijdt en verbindt met de veerkrachtige identiteit, de verloren cultuur, gestolen wijsheid en verboden authenticiteit.   
 
Choreograaf Christian Guerematchi laat hiermee zien dat het lichaam de culturele tradities die in ons bloed zitten herkent. Het lichaam reageert onbewust op geïnternaliseerde trauma’s, die van generatie op generatie worden doorgegeven. De consequentie voor lichamen van kleur blijkt dan ook uit het dragen van ‘witte maskers'; zoals weergegeven in het boek van Frantz FanonBlack Skin, White Masks’. Geïnspireerd door de emoties en inzichten die in Fanon’s woorden schuilen, en de poëtische teksten van Sun Ra maakt Guerematchi een fysieke vertaling van de zoektocht naar zelfbewustzijn.  

 

 

< programma DAG 2 >

< programma DAG 3 >