accéder au contenu

DAG 2 - THE ARTISTS ARE PRESENT #2

SWAY, Andreas Hannes  
Datum: 14 December 2023, 20:00u & 21:30u (Frascati 2) 
Duur: 45 minuten 

Sway is geïnspireerd op de beweging van het zwaaien - de energie en beweging van het in en uit balans raken. In deze ritmische en avontuurlijke solo slingert Andreas Hannes door landschappen, Griekse mythologie, muzikale tijdlijnen en verzonnen geschiedenissen. De hoofdpersoon wordt door deze omgevingen voortgestuwd door een constante en sensuele herconfiguratie van zijn lichaam en de ruimte. Terwijl hij slingert, smelten vormen en referenties samen en transformeren ze zodra ze vorm beginnen te krijgen. 

Andreas Hannes stelt een alternatief voor rigide noties van vooruitgang, lineariteit en bestemming voor en geeft voorrang aan nieuwsgierigheid, spel te midden van strijd en het vinden van beweging wanneer er geen vaste grond is. 

___

(DON’T) LOOK ME IN THE EYES, Ainhoa Hernández Escudero 
Datum: 14 December 2023, 20:00u & 21:30u (Frascati 3) 
Duur: 40 minuten
. Nagesprek met Ainhoa en Bogomir Doringer

(DON'T) LOOK ME IN THE EYES is een dansvoorstelling geïnspireerd op het verhaal van de Griekse mythe van Medusa en de zussen Gorgon. Het is een stuk voor drie menselijke performers en twee robots dat de relaties tussen lichamen en technologie en het concept van het monsterlijke vrouwelijke aankaart, met als doel te reflecteren op de representaties van geïdentificeerde vrouwen en queer personages in de basisverhalen van de Westerse cultuur. Het probeert de kwesties die de mythe oproept te verplaatsen naar een dystopische sci-fi toekomst, door een lijn te trekken die verleden en toekomst met elkaar verbindt om een aantal hedendaagse problemen te confronteren. 

Deze voorstelling is nog in ontwikkeling en zal in mei 2024 in première gaan.  

__

Robin Nimanong 
Pop-up performances (Theater Café)

Robin Nimanong brengt een kleurrijk programma in het Café van Frascati. Laat je verrassen door deze spannende pop up performances! Op woensdag nodigt Robin dragartiest Rex Collins uit, die een performance met elementen als live painting and sculpturing zal laten zien. Donderdagavond wordt het Frascati Café omgetoverd tot een ‘runway.’ Het ballroom-huis House of Mugler zal je introduceren aan deze sprankelende gemeenschap! Vrijdagavond zal Robin fragmenten uit de voorstelling Cyborg DNA laten zien, waarin technologie en lichaam samenkomen.   

___

Christian Guerematchi  
Pop-up performances (Theater Café)  

Christian Guerematchi toont fragmenten uit zijn voorstelling FUNK.  

FUNK is hoe lichamen samen bewegen, hoe ze zich laten horen en hoe ze zich met elkaar verbinden. De groove van de muziekstroming funk, wordt een metafoor voor fysiek gedrag, een doorgegevencultuur van klank, dans en de geur van het lichaam in beweging. Hiermee is FUNK een kosmische ervaring die de vibraties van het heden, verleden en de toekomst bij elkaar brengt.  
 
De muzikale filosofie van Sun Ra, afgedrukt in deze voorstelling, spreekt de ‘ancestrale’ vrouwelijke energie aan waaruit wij als mens zijn geboren en die ons kan genezen. Een energie die het zwarte lichaam bevrijdt en verbindt met de veerkrachtige identiteit, de verloren cultuur, gestolen wijsheid en verboden authenticiteit.   
 
Choreograaf Christian Guerematchi laat hiermee zien dat het lichaam de culturele tradities die in ons bloed zitten herkent. Het lichaam reageert onbewust op geïnternaliseerde trauma’s, die van generatie op generatie worden doorgegeven. De consequentie voor lichamen van kleur blijkt dan ook uit het dragen van ‘witte maskers'; zoals weergegeven in het boek van Frantz FanonBlack Skin, White Masks’. Geïnspireerd door de emoties en inzichten die in Fanon’s woorden schuilen, en de poëtische teksten van Sun Ra maakt Guerematchi een fysieke vertaling van de zoektocht naar zelfbewustzijn.  

__

Gheresh Midam, Roshanak Morrowatian 
Pop-up performances (Theater Café)  
Duur: 7 minuten 

Het dansende vrouwenlichaam als vorm van verzet. Geïnspireerd door een scène uit de film Gheysar, waarin actrice Sharzad krachtig en meeslepend danst voor een overwegend mannelijk publiek, neemt Roshanak deze bewegingen onder de loep en onderzoekt de subtiele manieren waarop het lichaam de kracht heeft om macht te herwinnen in ruimtes van ongelijkheid. 

 

< programma DAG 1 >

programma DAG 3 >