accéder au contenu

Liza Sulaiman

New Adventures 2023 #2 / Supported Artist

Liza Sulaiman (Nederland, 1994) is een van de New Adventures makers van 2023. Liza is opgegroeid in Amsterdam binnen een Irakese en Wit-Russische familie. Op haar twaalfde begon zij met hiphoplessen bij Solid Ground Movement en danste ze meerdere producties van Alida Dors en Bryan Druiventak. Na het behalen van een Bachelor in Recht (2015) begon Liza aan de Contemporary Urban dansopleiding op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, waar zij is afgestudeerd in de richting Choreografie (2021). Het jaar erop werd Liza ondersteund door Theater DeSingel Antwerpen en werkte ze aan projecten binnen Nederland en België.  

Met haar werk wil Liza een brug creëren richting de tragiek in onszelf en in de wereld. De beelden waar wij liever van wegkijken, de onvertelde verhalen en verdrongen gevoelens. Liza onderzoekt hoe we ons relateren tot het eigen lichaam en andere lichamen binnen een onrechtvaardige wereld. Ondanks de confronterende thematieken, is Liza altijd op zoek naar de nuance der dingen. Het balanceren op de grens van opschudding en verstilling, tragiek en komedie, chaos en controle, afstand en nabijheid, connectie en disconnectie. Liza tracht hiermee zowel de breekbaarheid als veerkracht van de menselijke conditie te belichten en belichamen. Met een poëtische hoop om de harmonie binnen onszelf en met elkaar te (her)vinden.

Liza is geïnspireerd geraakt door het concept van het 'gefragmenteerde lichaam' van filosoof Jacques Lacan. Het lichaam dat kan worden opgedeeld door een denkbeeldige anatomie. Tijdens New Adventures 2023 wil Liza onderzoeken hoe het lichaam beweegt als het zijn anatomische grenzen overschrijdt. Als het zich kan aanpassen aan alle omstandigheden dat het kwetsbaar maakt. Het onaantastbare lichaam als utopie binnen een dystopische omgeving.