accéder au contenu

Marko Ivic

New Adventures 2021

Marko Ivic (Venezuela/Kroatië) studeerde klassieke piano in Zagreb, Kroatië, waarna hij een masteropleiding Live Electronics volgde aan het Conservatorium van Amsterdam. Sindsdien heeft hij deelgenomen aan verschillende interdisciplinaire performances, waarbij hij afwisselend de rol van maker, performer en componist/geluidsontwerper vervulde. Zijn werk schommelt voortdurend tussen muziek maken en zijn intuïtieve behoefte om met het lichaam en beeldtaal te werken.

Samen met Fernanda Libman Foneseca en Reza Mirabi is Ivic geselecteerd voor het New Adventures traject waarin ze willen van elkaars praktijken leren en daarin samenwerken via een niet-hiërarchische methodologie. De makers studeerden allen aan de AHK, maar ieder in verschillende disciplines binnen de podiumkunsten. Ze hebben gezamenlijk het lichaam als uitgangspunt voor hun onderzoek en hun bewegingspraktijk staat sterk in relatie to geluid en muzikaliteit.

"Ik word geinspireerd door onderwerpen als identiteit, seksualiteit en erbij horen als een existentiële zoektocht. Als gevolg daarvan heb ik de relatie tussen lichaam en instrument als objecten op het podium onderzocht, wat een dwingende noodzaak werd om mijn relatie met de piano en de lichamelijkheid van het muziek maken te deconstrueren en te herarticuleren. Muzikaal ben ik geïnspireerd door minimal music en improvisatie, vooral met behulp van live elektronica en elektroakoestische opstellingen. Ik ben vooral geïnteresseerd in het creëren van omgevingen waar mijn improvisaties reflectie en meditativiteit kunnen ondersteunen, aangezien deze voor mij natuurlijk lijken te zijn wanneer ik speel."

Tijdens het New Adventures traject willen ze van elkaars praktijken leren en daarin samenwerken via een niet-hiërarchische methodologie. In hun gezamenlijk onderzoek willen ze de vele relaties tussen beweging en geluid verkennen. Ze kijken naar de verschillen tussen beide fenomenen, gevallen waar beweging onafscheidelijk wordt van geluid, of waar geluid niet meer te onderscheiden is van muziek. Als methodologie werken ze met het concept van murmur (een laag, onduidelijk maar vaak continu geluid) als analogie voor geluid en murmuration als analogie voor beweging: ˈmɝː.mɚ (fonatiek van murmur) is de titel van het werk en verwijst tegelijkertijd naar de centrale benadering van het project. Door hun individuele benaderingen van beweging in relatie tot geluid in dezelfde ruimte te brengen willen zij samen een murmur creëren. 

Het resultaat van hun residentie is te zien op vrijdag 19 en zaterdag 20 november in New Adventures: Mami Kang & Fernanda Libman - Marko Ivic - Reza Mirabi.