accéder au contenu

Wojciech Grudzinski

New Adventures 2023 #2 / Supported Artist

Wojciech Grudziński (Polen, 1991) is een Poolse kunstenaar, choreograaf en danser die woont en werkt in Amsterdam. Hij studeerde af aan de Roman Turczynowicz Ballet School in Warschau en aan de faculteit hedendaagse dans van Codarts in Nederland. Zijn werk verkent tussen- en interdisciplinaire ruimtes. Met als basis de performatieve vrijheid en emancipatoire kracht van dans, doorkruist zijn artistieke praktijk impliciete en expliciete machtsdynamieken in theater en choreografie, waarbij hij queerness en diversiteit omarmt. 
 
In 2023 studeerde Wojciech af met een masterdiploma aan DAS Theatre - Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Hij ontving onder meer beurzen van het Ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed. Zijn werk en ontwikkeling zijn ondersteund door de Movement Research Study Visit Programme aan de Judson Church in New York, het Nationaal Instituut voor Muziek en Dans, Art Stations Foundation door Grażyna Kulczyk, Komuna Warszawa, NOWY Teatr, Visegrad Artist Residency Program, ICK-Artist Space en Tanzrecherche NRW. Hij werkte samen met kunstenaars als Dries Verhoeven, Ben J. Riepe, Marta Ziółek, Ula Sickle en Maria Magdalena Kozłowska.

In de zomer van 2019 was Grudziński in residentie in Komuna//Warszawa, waar hij begon met het creëren van zijn eerste groepswerk, geïnspireerd op het landschap van de Family Allotment Gardens. Dit stuk met de titel RODOS werd opgenomen in de categorie TOP10 THEATER 2019, gepubliceerd door het tijdschrift Polityka. In 2021 was de première van DANCE MOM, een werk dat het resultaat was van een samenwerking met de moeder van de choreograaf. De inspiratie voor het concept kwam uit het thema "nabestaanden" en verkent de ingewikkelde relatie tussen een moeder en haar zoon. Tijdens zijn masterstudie aan DAS Theatre (2021-2023) nam Grudziński het onderwerp van het gebaar van de buiging en de dubbelzinnige betekenissen ervan onder de loep, wat resulteerde in de ontwikkeling van zijn nieuwste werk, BOW A STUDY. Zijn belangrijkste vraag was: wat is het verschil tussen een podiumbuiging en een sociale buiging? Een buiging is een uitdrukking van dankbaarheid op het podium, en het wordt een figuur van acceptatie en instemming in sociale zin. In het kader van New Adventures werkt Wojciech in 2023 aan TEACH ME NOT, waarin hij de relatie tussen leraar en leerling onderzoekt.

< website Wojciech Grudziński >