accéder au contenu

Collectief MAMM - Maxime Abbenhues & Mees Meeuwsen

New Adventures 2023 #3 / Supported Artists

Collectief MAMM is een van de New Adventures makers van 2023. Maxime Abbenhues (Nederland, 1997) en Mees Meeuwsen (Nederland, 1998) leerden elkaar kennen op de opleiding Urban Contemporary Dance aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), waar ze beiden in 2020 af studeerden. Daar vonden zij elkaar in hun voorliefde voor partnering en acrobatiek. 1 jaar en heel veel blauwe plekken later, ontstond Collectief MAMM. In hun werk onderzoeken zij partnering technieken die niet gebaseerd zijn op kracht, maar op het delen van momentum om een ander lichaam te bewegen en ambiëren daardoor geen onderscheid te maken tussen man & vrouw. 

Eerder was hun werk te zien bij oa. Karavaan Festival, SSBU (Future is Now), Cafe Theater Festival, Arnhemse Meisjes, Winterkaravaan, FondsZOZ Academy en Cultuur19 en vanaf deze zomer ook internationaal in Italië, Frankrijk en Duitsland. Sinds 2020 zijn zij als jonge makers verbonden aan het Makershuis van Karavaan Festival.
 
In 2021 creërden zij ‘Twentysomething’, wat de start was van hun onderzoek naar hun eigen generatie. Het fenomeen 'de twintiger' fascineert hen zodanig, in al zijn complexiteit, tegenstrijdigheid en oppervlakkigheid, dat ze hier dieper in willen duiken in komende creaties. Ze onderzoeken hoe zij werk kunnen maken wat over, voor en door twintigers is, iets waar ze zich in kunnen herkennen en bij betrokken voelen. Hun concepten zijn altijd geworteld in hoe zij als jong volwassenen de wereld van nu bekijken om zo een inkijk te geven in een nog vaak onbegrepen generatie. Tijdens hun New Adventures residentie zal Collectief MAMM bewegingsonderzoek doen met het gebruik van 'bungeekoorden' als metafoor voor het huidige onvermogen om te stoppen en stil te staan. Foto © Nina Schollaardt